En mustig gryta att värma sig med under kalla dagar, visst är det så gott!!
Här kommer ett recept på en gryta som jag svängde ihop med på det jag hade hemma.. och det var inte så väldigt mycket!! Haha men det blev gott ändå!
Jag började kvällen innan med att blötlägga både vita och melerade bönor över natten, efter 12 timmar kokade jag dem.
Ingredienser:
3 morötter
5 dl grönkål (riven i bitar)
1,5 dl vita bönor
1,5 dl bruna melerade bönor
1/2 liter vatten
En burk krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
grönsaksbuljong
spiskummin, rökt paprika, stark paprika
Gör så här:
Börja med att fräsa vitlök, lök och kryddor på låg värme tills de blir mjuka, lägg då i grönkålen och låt den fräsa med en liten stund. Häll på vattnet och buljongen och låt det sjuda en stund. Slanta morötterna och lägg i dem tillsammans med en burk krossade tomater. Sätt på locket och låt koka ihop under svag värme tills morötterna har mjuknat. Häll i bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
Servera med ris, potatis eller som jag testade här, korngryn! Bra klimatsmart alternativ till ris! Sväng ihop en dip av yoghurt med pressad vitlök och kryddor och en sallad!
Voila - restfest när det är som bäst!