Gott bröd med röda linser och rivna morötter

Gott bröd med röda linser och rivna morötter

Ett gott nyttigt bröd, extra proteinrikt med kokta röda linser och med fin rödaktig färg från rivna morötter kommer här:

Baka bröd med röda linser Rekitchen.nu

Ingredienser:

5 dl vatten

1 dl röda kokta linser

1 riven morot

50 g jäst

2 msk rapsolja (eller annan olja du har hemma)

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl pumpafrön

1 tsk salt

havregryn till formen

ca 13 dl mjöl (ta det du har hemma! jag hade ca 5 dl vetemjöl och resten en blandning av grovt grahamsmjöl, havrekli, rågsikt)

Gör så här:

Koka linserna enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av och mixa till en slät blandning med en stavmixer. Värm vattnet fingervarmt och blanda sedan vatten, olja, salt, linserna, de rivna morötterna i en stor bakbunke och rör i jästen. Mixa solrosfröerna och pumpafröna i en blender till ett grovmalt mjöl.

Börja sedan blanda i mjölet, lite i taget, börja med vetemjölet, även solros -och pumpamjölet.

När degen känns mer fast, ta ut den ur bunken och knåda ordentligt på mjölat bakbord tills degen är smidig. Lägg tillbaka i bakbunken, täck med ren kökshandduk och låt jäsa i ca 45 minuter. 

Ta ut degen på bakbordet igen och forma till runda frallor i en rund bakbunke och ett bröd i avlång brödform.

Pensla med olja och strö över havregryn.

Låt jäsa under bakduk ytterligare en halvtimme och baka sedan på 200 grader i 50 minuter.

Bröd med morötter och röda linser Rekitchen.nu