Ett gott nyttigt bröd, extra proteinrikt med kokta röda linser och med fin rödaktig färg från rivna morötter kommer här:
Ingredienser:
5 dl vatten
1 dl röda kokta linser
1 riven morot
50 g jäst
2 msk rapsolja (eller annan olja du har hemma)
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
1 tsk salt
havregryn till formen
ca 13 dl mjöl (ta det du har hemma! jag hade ca 5 dl vetemjöl och resten en blandning av grovt grahamsmjöl, havrekli, rågsikt)
Gör så här:
Koka linserna enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av och mixa till en slät blandning med en stavmixer. Värm vattnet fingervarmt och blanda sedan vatten, olja, salt, linserna, de rivna morötterna i en stor bakbunke och rör i jästen. Mixa solrosfröerna och pumpafröna i en blender till ett grovmalt mjöl.
Börja sedan blanda i mjölet, lite i taget, börja med vetemjölet, även solros -och pumpamjölet.
När degen känns mer fast, ta ut den ur bunken och knåda ordentligt på mjölat bakbord tills degen är smidig. Lägg tillbaka i bakbunken, täck med ren kökshandduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
Ta ut degen på bakbordet igen och forma till runda frallor i en rund bakbunke och ett bröd i avlång brödform.
Pensla med olja och strö över havregryn.
Låt jäsa under bakduk ytterligare en halvtimme och baka sedan på 200 grader i 50 minuter.